Methode ENVOZ A-B-C diploma

ENVOZ is een internationale zwemorganisatie waarbij kinderen op een leuke en veilige manier goed leren zwemmen. Daarnaast is er veel aandacht is voor persoonlijk contact. 

Kinderen vanaf 4,5 of 5 jaar krijgen in kleine groepjes zwemles van gediplomeerde lesgevers. Na de periode waarin kinderen gewend raken aan het water, worden de zwemslagen zoals de Schoolslag, enkelvoudige rugslag en de crawlslagen aangeleerd.

Opbouw zwemlestraject

In de eerste fase van de zwemles raken kinderen gewend aan het water. Na deze fase staan de borstcrawl en rugcrawl centraal. Dit zijn voor veel kinderen natuurlijke zwemslagen, die daardoor makkelijker aan te leren zijn. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan de enkelvoudige rugslag en de schoolslag. Verschillende survivalelementen, bijvoorbeeld de HELP-houding en de hurksprong worden al in een vroege fase aangeleerd. We vinden het namelijk belangrijk dat kinderen niet alleen goed leren zwemmen, maar ook dat ze zich veilig voelen en dat ze zich ook kunnen redden in het water tijdens onverwachte situaties.

Gebruik lesmateriaal

Tijdens de zwemlessen maken kinderen gebruik van een badmuts, zwembril en zoomers (kleine flippers). Hierdoor kunnen kinderen zich beter concentreren op het oefenen van de zwemslagen en leren ze sneller zwemmen. De ervaring leert dat kinderen het zwemmen met deze materialen erg leuk vinden.

De zoomers zorgen voor goede krachtige crawlbenen. De zwembril wordt alleen gebruikt bij oefeningen waarbij de zwemslagen worden aangeleerd of verbeterd. Alle vaardigheden waarbij onderwater oriëntatie en survival centraal staan worden zonder zwembril uitgevoerd. Omdat we het belangrijk vinden dat de kinderen zelf ervaren wat het water met hen doet, werken we niet met drijfmiddelen maar wel met hulpmiddelen.