FAQ

Staat uw vraag hier niet bij? Laat het dan weten! Zwemles@aquanovio.nl.

Coronavirus

 • Wanneer beginnen de zwemlessen?

De zwemlessen beginnen pas na de zomervakantie. Let op: we weten niet hoe de situatie is na de zomervakantie. Tegen die tijd laten we weer van ons horen.

 • Moet ik nog steeds contributie betalen?

Als uw kind zwemt bij zwemles, survival, zwemvaardigheid of snorkelen hoeft u géén contributie te betalen tot september. Als uw kind zwemt bij Aangepast Zwemmen, dat moet u vanaf juni weer contributie betalen. 

 • Waarom zwemt Aangepast Zwemmen wel, en de rest niet?

Bij Aangepast Zwemmen geven we zwemles aan kinderen uit het speciaal onderwijs. Deze groepen zijn een stuk kleiner. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt met de ouders en zijn de lessen aangepast. Dit is helaas niet mogelijk voor de andere lessen.

 • Andere zwemscholen/zwembaden zijn wel begonnen met de zwemlessen. Waarom jullie niet?

De meeste aanbieders geven geen of zeer beperkt zwemles. Bij andere aanbieders geven ze vaker zwemles vanaf de kant. Wij hebben gekozen om dat niet te doen, zodat we meer persoonlijke aandacht kunnen geven. Werken met drijfmiddelen of met een ‘haak’ werkt erg tegenstrijdig. Daarnaast hebben wij als gevolg van de nieuwe regels tijdelijk minder ruimte. Hierdoor zouden we maar plek hebben voor een selecte groep kinderen.

 • Kan ik zelf oefenen met mijn kind?

Ja natuurlijk kan dat! Echter, we raden wel aan om géén slagen aan te leren. Dit gaat helaas vaak fout. Het afleren is bovendien moeilijker dan het aanleren. Kijk voor inspiratie hier of hier

 • Wat zijn precies de regels?

Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden. De instructeur moet wél 1,5 meter afstand houden van de kinderen. De instructeur moet ook afstand houden van ouders, zwembadpersoneel en andere insctructeurs. Daarnaast mag er in het zwembad géén gebruik worden gemaakt van de WC en de douche. Omkleden mag alleen als je klaar bent met zwemmen. Je moet dus vooraf je badkleding hebben aangetrokken. 

 • Ik heb de mail niet gekregen. Waar kan ik me aanmelden?

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan hier. 

Starten met zwemles

Vanaf welke leeftijd kan mijn kind op zwemles?

Uw kind kan op SuperSpetters zwemles vanaf 4 of 5 jaar.

Is zwemles verplicht in Nederland?

Nee. Zwemles is niet verplicht in Nederland. Zwembaden kunnen bij entree echter wel een zwemdiploma eisen.

Is zwemles leuk?

Natuurlijk is zwemles leuk! De zwemlessen worden gegeven door enthousiaste instructeurs die vrijwillig lesgeven. Daarnaast wordt er tijdens de lessen zoveel mogelijk spelenderwijs geleerd.

Is diploma A voldoende?

Nee, absoluut niet. Bij zwemdiploma A is uw kind watervrij. Uw kind durft dus in het water, maar kan dan nog niet zwemmen. Bij Aqua-Novio’94 krijgt uw kind geen diploma A, B of C. Uw kind krijgt het SuperSpetters-diploma. Dit diploma staat gelijk aan diploma C, maar wordt ongeveer gehaald in het aantal lessen van diploma B.

Waarom is zwemles zo duur?

Aqua-Novio’94 is de goedkoopste aanbieder van regio Nijmegen en een van de goedkoopste van Nederland. Wij vinden dat iedereen in Nederland moet kunnen zwemmen. Doordat wij met vrijwilligers werken én géén commerciële organisatie zijn, houden we de prijzen laag. Hierdoor kunnen we de prijzen laag houden.

Wij werken samen met Stichting Leergeld. Deze stichting helpt kinderen uit gezinnen met een lager inkomen om mee te doen met zwemlessen. Kijk hier voor meer informatie: leergeldnijmegen.nl

Waarom is zwemles zo belangrijk?

Nederland is omgeven met water. Zee, rivieren, meren en sloten zijn overal aanwezig. Vooral bij kinderen zit ongeluk in een klein hoekje en kan uw kind in het water vallen. Bij zwemles leert uw kind zichzelf te redden in zo’n situatie.

Hoe duur is zwemles?

Bij Aqua-Novio’94 wordt uw kind lid van de vereniging. U betaalt daarom 26 euro per maand voor de zwemlessen. Gemiddeld doet een kind 2 jaar over het halen van zijn of haar diploma. De kosten over twee jaar zijn ongeveer 650 euro.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van zwemles?

Het kan best moeilijk zijn om een zwemlesaanbieder te kiezen. Er zijn veel aanbieders aanwezig die verschillende dingen aanbieden. Let op de volgende dingen:

 • Welk diploma wordt er gegeven?
 • Hoeveel kost de zwemles?
 • Waar geven ze zemles?
 • Welke organisatie geeft er zwemles?

Waarom duurt zwemles zo lang?

Bij jonge kinderen duurt het lang voordat zij zwemles onder de knie hebben. Juist deze doelgroep is ook het meest kwetsbaar. De bewegingen zijn soms er moeilijk. Bovendien is het zwembad een onbekende omgeving. Daarnaast is het de bedoeling dat de kinderen leren zwemmen en geen ‘trucje’ aanleren. We willen niet dat de kinderen een half jaar later niet meer weten hoe ze moeten zwemmen.

Wanneer moet mijn kind beginnen met zwemles?

Dat is natuurlijk afhankelijk van uw kind. Sommige kinderen zijn op jonge leeftijd motorisch al beter dan anderen. Wij raden aan dat uw kind rond zijn of haar 5e jaar begint met de eerste zwemles.

Is er ook zwemles voor volwassenen?

Ja natuurlijk! Neem contact met ons op, dan kijken we naar de mogelijkheden!

Zwemles@aquanovio.nl

Zijn er ook zwemlessen voor kinderen op speciaal onderwijs?

Ja, wij geven ook ‘aangepast zwemmen’. Dit doen we in kleinere groepen met meer instructeurs. Kijk hier voor de mogelijkheden.

Tijdens zwemles

Hoe lang duurt een zwemles?

Een zwemles duurt bij ons 1 uur (met 15 minuten spelen) of 45 minuten (zonder spelen). Uw kind zwemt één keer per week.

Het halen van een SuperSpetters-zwemdiploma duurt ongeveer 2 jaar.

Wat doe ik als ouder tijdens de zwemles?

Tijdens de zwemles is het niet altijd mogelijk om uw kind te zien zwemmen. Geniet daarom van een kopje koffie in de kantine, lees een krant, ga hardlopen of lees alvast de e-mail door. U kunt zich natuurlijk ook opgeven als hulpouder!

Wat moet ik meenemen voor zwemles?

Hier een checklist voor de zwemlessen bij Aqua-Novio’94:

 • Badkleding
 • Badmuts*
 • Zwembrilletje*
 • Handdoek
 • Shampoo
 • Slippers
 • Kleren voor het zwemmen met kleren

*Deze worden bij de eerste zwemles gegeven.

Lidmaatschap

Hoe kan ik mijn kind uitschrijven?

U kunt uw kind uitschrijven door een mail te sturen naar zwemles@aquanovio.nl. Laat vooral ook weten waarom u wilt uitschrijven.

Hoe kan ik mijn kind inschrijven?

U kunt uw kind inschrijven via het formulier op de website. Het formulier kunt u hier vinden.

Over SuperSpetters

Krijgt mijn kind diploma A, B of C?

Nee, uw kind krijgt bij het diplomazwemmen het SuperSpetters-Diploma. Dit diploma staat gelijk aan diploma C. 

Krijgt mijn kind verder nog beloningen?

Ja! Na elk badje krijgt uw kind een klein diploma, een certificaat. Daarnast krijgt uw kind ook een sticker voor in het zwemboek. Deze stickers worden gegeven bij bijvoorbeeld oefeningen. Voorbeeld: Bij de eerste zwemles, bij het duiken en bij het watertrappelen. 

Wanneer is zwemles?

De tijden en locaties van onze zwemlessen zijn hier te vinden.

Wanneer beginnen de zwemlessen weer?

Deze informatie kunt u hier vinden. 

Wanneer zijn er kijklessen?

Deze informatie kunt u hier vinden. 

Wanneer is er géén zwemles?

Deze informatie kunt u hier vinden.