Dinsdag 14 mei 2024

ONMK 2024

Eindhoven – Terwijl de PSV-fans het kampioenschap vierden, zwommen de masters van Aqua-Novio’94 op 2, 3, 4 en 5 mei in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion tijdens de Open Nederlandse Masterkampioenschappen.

Nieuwe gezichten in het zwembad, althans, nieuw bij de Masters. Na jaren van afwezigheid, zwom Natasja weer een van haar eerste wedstrijden. Ondanks haar toptijd van 29,01 op de 50 vrij, kwam ze toch teleurgesteld het water uit: “Ik wilde zo graag onder de 29 zwemmen.” Op de 50 meter vlinderslag was er minder om teleurgesteld over te zijn. Ze scherpte haar persoonlijk record uit 2014 (!) met meer dan een seconde aan. 

Ook nieuw in de ploeg: Guusje en Marte. Beide fanatieke zwemmers die ook meedoen met het ‘gewone’ NK. Leuk om jonge nieuwe gezichten in de ploeg te hebben. En fanatiek! Beide zwommen meerdere dagen, meerdere persoonlijke records en meerdere clubrecords! 

Naast de nieuwe gezichten was er ook een trouw publiek aanwezig. Veteraan Gregor kon door een vervelende val helaas niet zwemmen, maar was toch aanwezig om de rest van de ploeg aan te moedigen en bij te praten met oude bekenden. Ook Robbert kon door een blessure niet zwemmen, maar droeg wel zijn steentje bij met zijn aanwezigheid. Aanmoedigen, tijden bijhouden en snoep uitdelen, maar volgend jaar toch liever zwemmen: “Nu ik hier ben, begint het wel te kriebelen”. 

Bij Albert begon het kriebelen al in de auto. “Gezonde wedstrijdspanning” noemt hij dat. Logisch, want Albert had een duidelijk doel. Terwijl de estafetteploeg enigszins verlagen de wedstrijd aan het analyseren was, vertelde Albert volmondig dat hij kwam voor niets minder dan goud en een Nederlands record. En zo geschiedde. Op de 50 meter vrije slag zwom hij in een prachtige tijd van 27,96 Albert naar een eerste plek in een nieuw Nederlands record! 

Ook Djamari zwom een record. Op de 400 wisselslag verbeterde ze haar persoonlijk record met 24 seconden. De grootste verbetering van de hele ploeg! Zelf bleef ze er nuchter onder: “Ik heb ook meer getraind” zei ze vol zelfvertrouwen. 

De nestor van de groep, Ronald, zwom het podium vol. Op de 50-, 100-, en 200 meter rugslag zwom hij naar een eerste, tweede en derde plek. 

Petra speelde de hele vrije slag uit: 50-, 100-, 200-, 400- en 800 meter, allemaal overwonnen. En ook op de estafettes werd ze op haar specialiteit ingeschakeld. 

Die estafettes gingen overigens erg goed! Op alle 4 de estafettes werd een clubrecord gezwommen en twee keer mocht er een medaille opgehaald worden! 

Ook Joey werd voor zijn specialiteit ingeschakeld. Maarliefst vijf keer zwom hij een rugslagnummer, niet altijd met evenveel plezier: “Waarom doe ik dit ook alweer?” vroeg hij zich meermaals hardop af. 

Ten slotte de zéér ingelezen Steven. Dit toernooi heeft hij het voorspellen van tijden en podiumplekken tot een heuse wetenschap verheven. Tussen al het voorspellen en rekenen door moest er ook nog gezwommen worden. Op de 50 meter schoolslag en de 50 meter vlinderslag zwom hij naar een nieuw persoonlijk record. Ook droeg hij zijn steentje bij door aan alle estafettes mee te doen. Dat is pas teamwork!

Goede sfeer, mooie resultaten en smaak naar meer! De plannen worden inmiddels al gesmeed: de Gelderse Masterkampioenschappen (gaan we dit jaar voor de gouden bokaal?) en de ONMK korte baan in Den Haag. Dat moet wel een feestje worden!