Dinsdag 25 april 2023

Houdini act behoudt zwemploeg Aqua-Novio’94 in Eredivisie

Ivo Schaap

In een kolkend zwembad de Vrolijkheid te Zwolle werd de slotronde van de KNZB Zwemcompetitie afgelopen zaterdag gezwommen. Voor de Nijmeegse ploeg stond er veel op het spel.

Al jarenlang is de ploeg een goede, vaste middenmoter in de Eredivisie van de zwemsport. Dit seizoen had de ploeg te maken met veel pech, door o.a. blessures, werkverplichtingen, zieken en nog altijd de naweeën van de pandemie. Mede daardoor stonden de Nijmegenaren op een te lage positie, gezien de potentie van de ploeg, op de ranglijst. De beste veertien verenigingen na een zwemseizoen behouden hun plek in de Eredivisie. De nummer vijftien tot en met achttien degraderen naar de Eerste Divisie en de winnaar mag zich Kampioen van Nederland noemen. Tot afgelopen zaterdag stond Aqua-Novio’94 op een zestiende plek.

Met een vrijwel complete ploeg reisden de zwemmers vol ambitie af naar – het later zo fijn in de oren klinkende – zwembad ‘de Vrolijkheid’ te Zwolle. Vanaf het moment dat de ploeg zich aldaar verzamelden zat de sfeer er al goed in. Nadat het team gezongen had voor de jarige hoofdcoach (Tim Furer) ging de focus op het zwemmen. Het kwartet aan coaches instrueerde en inspireerde de zwemmers zo, dat ze het beste uit zichzelf zouden halen.

Mede door de vele meegereisde supporters in de vorm van bestuursleden, ouders/ verzorgers, broertjes, zusjes en opa’s & oma’s werden de zwemmers vooruit gestuwd. Door elke zwemmer werd alles gegeven. Tijdens de estafettes was het zwembad te klein om het oorverdovende kabaal vanaf de tribunes te verwerken, maar de zwemmers gingen er als een speer door.

Deze zaterdag draaide het niet ‘primair’ om het zwemmen van een PR (Persoonlijk Record). Maar om het zo snel mogelijk na je start weer te finishen. Zodat het team zo min mogelijk punten zou behalen. Het teambelang ging voor het individu en de team prestatie moge er dan ook zijn. Deze slotronde behaalden ze een keurige tiende plek van de achttien deelnemende verengingen aan de Eredivisie. Daarmee wisten de zwemmers zich, nota bene op de verjaardag van hoofdcoach Tim Furer, naar een veilige dertiende plek te zwemmen. Je mag spreken van een houdini act van jewelste en een mooier verjaardagscadeau kon de hoofdtrainer zich ook niet wensen.

In een eerste reactie laat hij mij weten, dat hij trots is op deze teamprestatie. ‘Onze zwemmers hebben het samen gedaan. Er is gestreden voor elke seconde. Het was 1 team, 1 taak! We hebben het geflikt’, aldus een zéér trotse Tim Furer.

Aqua-Novio’94 zwemt daardoor ook het seizoen ‘23/’24 in de KNZB Eredivisie. Daar mag iedereen die daar een steentje aan bijgedragen heeft enorm trots op zijn. Voorafgaande was op de socials van de vereniging al te lezen: WE GAAN HET SAMEN DOEN! Inmiddels is deze post opgevolgd met een update: WE DEDEN HET SAMEN!

Met het oog op het nieuwe zwembad, welke over een aantal jaren op de Winkelsteegh zal komen te staan, was het klasse behoud zéér belangrijk. Om op ‘t hoogste niveau te acteren wil je ook werken met de beste middelen en de beste middelen beschikbaar stellen aan je zwemmers. Zo houd je elkaar scherp en daarbij kan de vereniging de extra ruimte goed gebruiken.
Aqua-Novio’94 is met bijna duizend leden één van de grootste zwemverenigingen van Nederland.