Donderdag 16 februari 2023

Dit is Lianne. Dat is goed om te weten

Samen werken aan een veilig sportklimaat

“Bij ons is iedereen welkom” en “Grensoverschrijdend gedrag? Niet in onze vereniging!” Grote woorden. Maar hoe zorgen we daar dan precies voor? Naast een VOG voor alle vrijwilligers, voorlichting en een vierogenprincipe, hebben we ook vertrouwenspersonen. Bij een vertrouwenspersoon kun je over van alles terecht. Maar dan moet je diegene wel kennen. Daarom stellen we je graag Lianne Eijkhout voor. Lianne is een van de vertrouwenscontactpersonen binnen onze vereniging.

Hoi Lianne! Wat mooi dat je vertrouwenspersoon bent. Hoe is dat eigenlijk gekomen?

In 2017 ben ik vertrouwenscontactpersoon (VCP) geworden voor Aqua-Novio’94. Ik vind, en het is, erg belangrijk dat iedere club een VCP heeft. Bovendien vindt ik het heel erg fijn om een luisterend oor te zijn. Mensen helpen met hun problemen en de juiste hulp voor ze vinden is mooi om te doen.

Wat doe je dan precies als vertrouwenspersoon?

Nou, eigenlijk ben ik geen vertrouwenspersoon. (Sport)verenigingen hebben voornamelijk een vertrouwenscontactpersoon. Ik ben natuurlijk het eerste luisterende oor, maar ben niet overal in gespecialiseerd, natuurlijk. Daarom help ik met de vervolgstappen, naar wie ik je moet doorverwijzen. Bijvoorbeeld de vertrouwenspersoon van de Nederlandse Zwembond (KNZB). Deze personen zijn verder gespecialiseerd. Gelukkig is dat doorsturen niet altijd nodig.

Waar kunnen mensen dan bij jou voor terecht?

Mensen kunnen met alle vragen terecht. Zwemmers, trainers, ouders ga zo maar door. Het moet dan natuurlijk wel te maken hebben met onze zwemvereniging. Misschien heb je bijvoorbeeld als zwemmer ruzie met een andere zwemmer of trainer. Als je er samen niet uitkomst, dan kom ik helpen. We proberen dan samen een oplossing te zoeken. Maar het mag ook over iets anders gaan. Zie je bijvoorbeeld iets en wil je dat melden, dan kan dat ook.

Zijn jouw gesprekken dan ook anoniem?

Zeker. De vervolgstappen overleg ik altijd. Samen zoeken we naar de meest gepaste oplossing. Verder weet niemand iets over de inhoud van onze gesprekken.

Waar kunnen we je bereiken?

Op een aantal dagen ben ik in het zwembad te vinden. Het is makkelijker om mij te mailen of te bellen. Mailen kan naar vertrouwenspersoon@aquanovio.nl Bellen mag naar 06-12222548

Wil je iemand van buiten de vereniging spreken? Ga dan naar https://centrumveiligesport.nl/contact