Donderdag 18 april 2024

In memoriam: Jeen Turksma

Tot ons grote verdriet bereikte ons afgelopen week het nieuws dat Jeen Turksma op 90-jarige leeftijd is overleden.

Als men het heeft over vrijwilligers die hun gewicht in goud waard zijn, dan is Jeen daar een goed voorbeeld van. In zijn carrière als opleider en trainer heeft Jeen vele mensen geholpen. Tientallen vrijwilligers hebben van hem geleerd wat de beste stuwtechnieken zijn en wat je écht moet weten als trainer in het synchroonzwemmen. Dat deed hij niet alleen bij onze vereniging, maar ook namens de KNZB. Zijn verdiensten werden in 2018 door de KNZB beloont met de onderscheiding van vrijwilliger van het jaar 2018.
Naast het trainen van trainers, stond Jeen zelf ook langs de badrand. Honderden jongeren hebben bij hem de basis van het synchroonzwemmen geleerd. Mede dankzij hem is onze afdeling synchroonzwemmen uitgegroeid tot de grootste en beste van oost Nederland. Een prestatie om trots op te zijn.
Naast zijn actieve rol in het synchroonzwemmen, zette Jeen zich ook in voor een zwemveilig Nederland. Dat deed hij als zweminstructeur en als diplomabeoordelaar bij onze vereniging. Duizenden kinderen in Nijmegen hebben leren zwemmen van Jeen en hebben dankzij hem een diploma gehaald.

Tientallen jaren zette hij zich binnen en buiten onze vereniging in voor de zwemsport. Dat deed hij steevast met passie en veel plezier. Daar kunnen we als zwemvereniging, zwemsport én Nijmegen alleen maar trots op zijn.

Jeen, dankjewel!