Zondag 18 augustus 2024

Aqua-Novio’94 op de Olympische Spelen van Parijs

Parijs – Terwijl de meeste leden vakantie aan het vieren zijn en even niet aan het zwembad moeten denken (behalve voor verkoeling), was het voor twee van onze (oud)leden hét moment waar zij naartoe hebben gewerkt.

Voor Laura Aarts (waterpolo) en Nyls Korstanje (zwemmen) zijn grote toernooien niet iets nieuws. Zo kwamen beiden vorig jaar nog in actie tijdens de WK in Fukuoka, Japan. Maar niets topt de Olympische Spelen.

Waterpoloavontuur

Als Wereldkampioen van 2023 en Europees Kampioen van 2024 bulk je van vertrouwen. En dat mag ook wel. De waterpolodames, waar Laura keepster van is, begonnen de Spelen met een droomstart: ze wonnen de eerste wedstrijd van de groepsfase van vice-wereldkampioen Hongarije. Na winst op China (15-11), verlies tegen Australië na shoot-outs (7-8) en winst op Canada (20-11) werden de dames tweede in hun groep. In de kwartfinale werd er gewonnen van Italië (11-8) en troffen de waterpolosters Spanje in de halve finale. Ondanks een zinderende comeback, verloren de Nederlanders na penalty’s. In het duel om het brons tegen de Verenigde Staten, waarin ze na een moeizame start ijzersterk eindigden, veroverde Laura samen met haar team een olympische bronzen medaille. Een emotioneel moment voor Aarts, die eerder in haar carrière twijfelde over het waterpolo, maar nu met trots terugkijkt op deze historische prestatie.

Toeval

Na de Olympische Spelen van Tokio waren dit de eerste Spelen van Korstanje mét publiek. Het bomvolle La Defense Arena (met 17 duizend toeschouwers) was het strijdtoneel van de wedstrijdzwemmers. Nyls kwam op drie verschillende nummers in actie. Op de 100 meter vlinderslag zwom hij tijdens de halve finale een nieuw Nederlands record (50,59). Snel genoeg om zich als vierde voor de finale te plaatsen. Tijdens de finale ging Korstanje hard van start. Bij het keerpunt tikte hij als eerste aan. Helaas lukte het niet om deze plek vast te houden. Uiteindelijk tikte hij als zesde aan. Nyls legt uit dat het uitkomen bij de finish niet goed was: “Finishen is nu eenmaal heel erg moeilijk op de vlinderslag. Ik heb er de laatste tijd heel veel op getraind. Maar het was handiger geweest als ik beter had aangetikt. Goed uitkomen bij de finish is ook een beetje toeval.”

Naast zijn individuele afstand kwam Nyls ook op twee estafettes uit. Op de 4×100 meter wisselslag estafette eindigde hij met de heren als achtste. Op de 4×100 meter wisselslag estafette (gemengd) behaalde hij opnieuw de zesde plaats.

Nijmeegse support

Met de Olympische Spelen in de achtertuin waren natuurlijk ook de nodige Nijmeegse supporters aanwezig. Extra bijzonder om onze (oud)leden live in actie te zien!

Laura & Nyls, gefeliciteerd met jullie prestaties. We zijn erg trots op jullie!