Maandag 13 januari 2020

Wisselende resultaten tijdens derde competitieronde in Henglo

Tekst: Ivo Schaap Foto: Astrid van Hest

Eerste wedstrijd van 2020 is gezwommen
Met een afvaardiging van 32 zwemmers en 35 zwemsters werd het zwemseizoen 2019/2020 gecontinueerd. In het Sportbad van het Twentebad te Hengelo stond de derde competitiewedstrijd op het programma. Tezamen met onze twee competitie tegenstanders, te weten Albion WSS (SG) en WS Twente werd de strijd weer aangegaan om onze achtste plek in de competitie te verstevigen dan wel te verdedigen.

Het belang van vrijwilligers
Net als tijdens de laatste, door onze vereniging, georganiseerde wedstrijd werd ook hier het belang van vrijwilligers duidelijk. Aangekomen bij het zwembad was men met slechts vier man druk doende met het bad op te bouwen. We kregen te horen dat ouders niet waren op komen dagen voor enkele taken rondom het organiseren van deze wedstrijd. Hierdoor nam een paar man van Aqua Novio of was het nu Aqua Novia? (inside joke 😊) het initiatief  om ervoor te zorgen dat onder andere de tribunes voor de bezoekers opgebouwd werden. Deze hulp werd zeer gewaardeerd door de organiseerde vereniging.

Kennismaking met rugslag systeem
Tijdens het inzwemmen was er de mogelijkheid om kennis te maken met het ‘Backstroke system’. Vertaald naar het Nederlands het ‘rugslag start systeem’. Een nieuwe manier van starten tijdens een rugslag wedstrijd, die goedgekeurd is door de FINA. Alhoewel tijdens de eerste wedstrijden van deze ronde het systeem nog niet werd ingezet, besloot de jury om dit later alsnog beschikbaar te stellen. De keuze om hiermee mee te starten werd bij de zwemmer zelf neergelegd. Hierdoor startte de ene zwemmer er wel mee en de ander niet.

Voor diegene die niet aanwezig waren en niet eerder kennis hebben genomen van dit systeem klik dan hier voor meer informatie over deze technologische ontwikkeling die haar intrede deed in de zwemsport in 2014.

Resultaten ronde 3
De coaches kijken redelijk tevreden terug op de dag. Door invloeden van buitenaf ontstond er onnodige ruis waar zwemmers niet belast mee moeten worden. Mogelijk dat mede daardoor bij enkele zwemmers de scherpte ontbrak, die de coaches wel van ze mogen verwachten. Al met al zijn  we ‘gewoon’ een plek gestegen op de ranglijst. Van plek acht naar plek zeven! Een mooie beloning zo kort na de feestdagen en de Open Nederlandse Kampioenschappen. Achteraf gezien een enorme meevaller en opsteker richting ronde 4.

Klik hier voor de stand in de Hoofdklasse van de Nationale zwemcompetitie.

Zowel naast als in het bad lieten zowel de zwemmers als de aanwezige supporters van zich horen.
Totaal werden er door onze zwemmers 22 afstanden gezwommen en namen we deel aan 5 estafettes. De zwemmers noteerden maar liefst 79 keer een verbeterde tijd. De meeste progressie (procentueel gezien) werd gezwommen door Karin Grebe. Die maar liefst 21 seconden van haar tijd afzwom. Daarbij moet vermeld worden dat haar laatste officieel geklokte tijd op deze afstand van 2004 dateerde. Karin was toen negen jaren jong.

Voor de uitslagen van de wedstrijd klik je (vooralsnog) hier.

Wel of geen finale?
De volgende competitiewedstrijd staat op het programma op zaterdag 14 maart 2020. Wij organiseren deze wedstrijd zelf in het Erica Terpstra Sportfondsenbad. Na deze ronde is bekend of we ons als vereniging op kunnen maken voor de finale later dit jaar.