Maandag 31 juli 2023

Van Nijmegen naar Japan: twee (oud)leden succesvol op WK

Fukuoka, Japan – Afgelopen week vond een spectaculair hoogtepunt plaats in de wereld van het zwemmen en waterpolo, toen de beste atleten uit alle hoeken van de wereld samenkwamen in Fukuoka, Japan, om te strijden voor de felbegeerde eremetaal. Onder de uitblinkers bevonden zich twee (oud)leden van Aqua-Novio’94, die namens Nederland de eer verdedigden.

Nyls Korstanje, wedstrijdzwemmer, heeft op indrukwekkende wijze bewezen dat hij tot de top behoort op de vlinderslag. De 24-jarige Nijmegenaar heeft zijn eigen Nederlands record op de 100 meter vlinderslag verbeterd tot een verbazingwekkende 50,78 seconden. Met deze prestatie heeft hij zich verzekerd van een felbegeerde plek op de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs. In een bloedstollende finale eindigde hij als vijfde, op slechts 0,28 seconde achter de winnaar. Korstanje was na afloop dan ook meer dan tevreden: “Dit is de eerste stap. Ik ben trots dat ik nu bij het lijstje Nederlandse finalisten hoor. Het is een mooie beloning voor al het harde werk dat ik heb gedaan.”

Nyls zwom met Aqua-Novio’94 jarenlang op het hoogste niveau, om zich later aan te sluiten bij de nationale selectie. Op dit moment traint Nyls in de Verenigde Staten bij North Carolina State University. 

Ook de Oranjedames hadden een stralende ster op het wereldtoneel: Laura Aarts, de uitmuntende keepster. Met haar onvergetelijke prestaties beleefde de 26-jarige Beuningse het WK van haar leven. Tijdens de finale tegen Spanje hield ze het hoofd koel en stopte ze een beslissende penalty, waarmee ze werd uitgeroepen tot de beste doelvrouw van het hele toernooi. In Japan liet Aarts zien dat ze nog steeds tot de absolute top behoort op haar positie. Met talloze reddingen gedurende het toernooi was ze vooral in de finale tegen Spanje van onschatbare waarde. De nagelbijtende wedstrijd eindigde in een zenuwslopende 12-12 stand, waarna strafworpen de uiteindelijke beslissing brachten. Met haar vingertoppen stopte Aarts de derde penalty van Spanje, waardoor Nederland een voorsprong nam. De laatste penalty, genomen door Brigitte Sleeking, bezorgde Nederland daarmee de eerste wereldtitel sinds 1991.

Van harte gefeliciteerd Nyls en Laura. We zijn trots op jullie!