Maandag 01 mei 2023

Serie van vier ‘Batenburg Bellt’ Limietwedstrijden afgesloten

Ivo Schaap

Aan de hand van een nieuwe opzet mbt het vrijwilligersrooster, verliep de laatste van een serie van vier ‘Batenburg Bellt’ limietwedstrijden op rolletjes. Al enige tijd werd er gezocht naar de ideale mix om eenieder in zijn/haar kracht te krijgen en dit te combineren met het invullen van de taken, horende bij het organiseren van een wedstrijd. Uit de eerste reacties, na afloop van deze wedstrijd, lijkt dit systeem prima zijn werk gedaan te hebben.

Een goed begin is het halve werk. Dit werk begon al circa zo’n tien dagen alvorens ook nog maar iemand het zwembad had betreden. Het wedstrijdsecretariaat was toen al bezig met het verzamelen van de inschrijvingen en deze te verwerken middels de bijbehorende software tot een wedstrijdprogramma. Nadat we wisten wie er aan de start zou verschijnen, gingen we ook aan de slag met het eerder benoemde ‘nieuwe’ vrijwilligersrooster. Zelfs de dag voor de wedstrijd werd er nog hard gewerkt. Zo werden de programma’s geprint met de voorbladen eraan vastgeniet, de startkaarten geprint en op de juiste volgorde gelegd in de boekjes etc.

Op de wedstrijddag zelf begon de opbouwploeg, klokslag om één uur met het wedstrijd klaar maken van het Sportfondsenbad Nijmegen-West. Zo werden de wedstrijdlijnen in het water gelegd, vlaggenlijnen ophangen, spandoeken van sponsoren zichtbaar bevestigd, jurystoelen klaargezet etc. Het zijn een aantal taken die telkens weer terugkomen, maar die wel gedaan moeten worden alvorens het startschot kan klinken.

Nadat de opbouwploeg het bad op orde had gekregen was het tijd om de zwemmers toegang te verlenen tot het water. Voor hen startte de dag hier. Even jezelf opwarmen, nog even even oefenen op het startblok, een laatste keer het keerpunt aanvoelen en ga zo maar door. Elke zwemmer zal hier zijn/haar eigen ritueel hebben. Zodat ze met een goed gevoel de wedstrijd in kunnen gaan.
Om de wedstrijd aan te vangen hebben we officials -ook actief als vrijwilliger- nodig. Toen ook zij welkom waren geheten, klonk het startschot even na tweeën. In de tussentijd hadden andere vrijwilligers al toezicht gehouden bij het betreden van het zwembad, hielden ze tevens toezicht bij de douches & kleedkamers en werden onder meer zwemploegen naar de juiste plaats in het zwembad begeleid.

Maar liefst zevenentwintig verschillende ploegen, uit alle windstreken van ons kleine kikkerlandje, waren naar Nijmegen afgereisd. De verschillende verenigingen hadden gezamenlijk een kleine tweehonderd zwemmers op de startlijst staan. Op basis van het aantal afgevaardigde zwemmers viel het qua drukte op de tribune redelijk mee. Wat niet weg nam dat de sfeer er in het zwembad goed in zat en werden de zwemmers hier en daar soms luidkeels aangemoedigd.

Dat het een lange wedstrijddag zou worden was vooraf bekend. Met het aanvangstijdstip van twee uur en mede vanwege de extra ingelaste 800m vrij, zou de wedstrijd pas na zes uur eindigen. Dat betekende dat er voor een natje en een droogje gezorgd moest worden voor de vrijwilligers. Ook dat werd weer uitstekend gecoördineerd zodat niemand tijdens of na de wedstrijd uitgehongerd of uitgedroogd huiswaarts hoefde te keren. Integendeel zelfs!
Complimenten nog voor de versgebakken appeltaart die vanuit een andere vereniging meegenomen was en waarvan de officials heerlijk gesmuld hadden. Alsmede het aanleveren van de helpende handjes tijdens de wedstrijd konden we erg waarderen.

Terwijl in het water de zwemmers, tijdens hun laatste kans om limieten te zwemmen voor de regionale kampioenschappen hun stinkende best deden, was dit ook van toepassing op de vrijwilligers die gedurende de wedstrijd actief waren. Zo moest er gelopen worden met kaartjes (zelfs met extra mankracht tijdens de snelle 50m series), hielden we ook nu toezicht tot de douches & kleedruimtes (uiteindelijk zijn ook wij te gast in het zwembad en willen we alles netjes, schoon en heel achterlaten), hielden we het thuisfront middels SpalshMe, livetiming en via de socials op de hoogte van wat er zich in het zwembad afspeelden.

Uiteraard werd er tussendoor ook nog gezwommen. We waren deze dag met 35 zwemmers actief in het zwemwater. Er werden 63 nieuwe persoonlijk beste tijden neergezet. Waarvan de grootste sprong werd gemaakt door Eva Langenberg. Zij zwom op de 50m vrije slag van 40.52 naar 34.48. Een verbetering van maar liefst 138%.
Ook niet geheel onbelangrijk om te vermelden is, dat na het (mede) organiseren van de vier ‘Batenburg Bellt’ limietwedstrijden het volgende. Voor de Gelderse Kampioenschappen (lange baan) hebben maar liefst 53 zwemmers zich weten te kwalificeren. Een knappe prestatie!

Tussen half zeven en zeven uur, konden we tevreden huiswaarts keren nadat de afbouwploeg (mede bestaande uit enkele wedstrijdzwemmers) hun taken had afgerond. Het zwembad zag er weer spik en span uit, de tribunes hadden hun plek weer buiten in de stalling gevonden, wedstrijdlijnen waren vervangen voor de recreatieve lijnen en ga zo maar door. We deden het, van begin tot het eind, samen!

De wedstrijd is pas echt helemaal ten einde als alles is afgetekend en akkoord is bevonden door de hoofdscheids en de jury. De uitslagen werden vervolgens in swimrankings- en naar de KNZB geüpload. Daarnaast verzenden we de voorbladen nog naar de deelnemende regio’s ivm het vastleggen van de fungeerbeurten van de officials.

Het wedstrijdverslag is het slotstuk van het werk wat we met alle trainers, zwemmers en vrijwilligers telkens bewerkstelligen. 


Foto’s: Ivo Schaap
bronvermelding