Dinsdag 05 november 2019

Ronde 2 van zwemcompetitie zorgt voor tevreden gezichten bij trainers

Tekst: Ivo Schaap

Zwemmers bij beste 8 in de Nationale zwemcompetitie

Ook na de tweede ronde van de Nationale zwemcompetitie staan we tussen de beste acht zwemverenigingen van Nederland. Het doel blijft om ons in die top acht te blijven handhaven en daarmee plaatsing voor de uiteindelijke landelijke finale af te dwingen.

Afgelopen zaterdag (2 november j.l.) organiseerden wij, in het Erica Terpstrabad, deze tweede ronde. Mede dankzij de inzet van onze eigen vrijwilligers (voor, tijdens en na de wedstrijd) verliep deze middag vlekkeloos. Het is altijd fijn om te zien dat we met elkaar de handen uit de mouwen steken om van de wedstrijd ook daadwerkelijk een succes te maken. Toch zijn het uiteindelijk de zwemmers die in het water moeten presteren. Maar een goed begin is het halve werk.

Ondanks verschillende afwezigen en met een aantal niet geheel fitte zwemmers aan de start werd er wederom hard gezwommen. In totaal waren maar liefst zeven-en-zeventig zwemmers  van Aqua Novio actief. Het aantal was meer dan de zwemmers van onze competitiepartners bij elkaar opgeteld. Albion WSS was met drie-en-dertig zwemmers actief en WS Twente met één-en-veertig zwemmers. In totaal werden er 342 persoonlijke resultaten van onze zwemmers genoteerd. Van deze resultaten waren er maar liefst 126 een nieuw persoonlijk record.

In een eerder wedstrijdverslag schreef ik al over de totstandkoming van deze zwemcompetitie. Deze keer neem ik je mee in de puntentelling. Per programmanummer tellen één of twee resultaten per team mee voor het wedstrijdresultaat. Zo tellen de twee ‘snelst’ individueel gezwommen nummers per leeftijdscategorie mee en bij de estafettenummers  alleen de ‘snelst’ gezwommen tijd. De regelgeving waarnaar ik hierboven refereer is van toepassing op de Hoofdklasse. Elke klasse heeft zo zijn eigen regels.

Een gezwommen tijd wordt omgezet naar punten. Een tijd van 1.17.81 is dus 1 minuut = 60 punten, 17 seconden = 17 punten en 0.81 = 0.81 punten, totaal 77.81 punten.  Indien een programmanummer niet wordt gezwommen dan zal voor de puntentelling een vervangende tijd worden gehanteerd. Dit is ook van toepassing als er langzamer gezwommen wordt dan de vervangende tijd en bij diskwalificatie. 

De acht beste teams, met de minste punten na ronde vier, plaatsen zich voor de landelijke finale aan het einde van het seizoen. Op het moment van schrijven staan we bij die beste acht van Nederland. Laten we er met z’n allen voor zorgen dat dit na vier rondes nog steeds zo is.

Alle uitslagen van ronde twee lees je hier.
De tussenstand in de Hoofdklasse is hier terug te vinden.