Maandag 14 november 2022

Femke Heemskerk bezocht onze wedstrijdzwemmers

De in oktober 2021 gestopte Nederlandse topzwemster Femke Heemskerk bezocht afgelopen zaterdag het Nijmeegse Erica Terpstra Sportfondsenbad. Ze was hier op uitnodiging van de talentvolle wedstrijdzwemmers van Aqua-Novio’94. Heemskerk zwom jarenlang mee in de wereldtop.

De meervoudig Europees- en Wereldkampioene nam allereerst plaats voor een speciaal ingelaste mini-persconferentie, waarbij de aanwezigen haar het hemd van het lijf mochten vragen. De zich zeer open- en kwetsbaar stellende Heemskerk, nam alle tijd voor het beantwoorden van deze door de zwemmers zelf voorbereidde vragen. De vragen van veelal jongere zwemmers varieerden van ‘Hoe oud was je toen je begon met zwemmen?’ tot ‘Wat doe je sinds je gestopt bent met zwemmen?’ Haar antwoorden zorgden voor inspiratie en gaven naast duidelijkheid ook stof tot nadenken.

Doordat er veel animo voor de zwemclinic was, werden de enthousiaste zwemmers verdeeld over twee groepen. De eerste groep bestond uit de jongste zwemmers van Aqua-Novio’94. Zij gingen onder auspiciën van Heemskerk onder meer aan de slag met de start vanaf het startblok. Daarnaast kregen ze tips met praktijkvoorbeelden van haar over de techniek van de borstcrawl, ook wel bekend als de vrije slag, tevens Heemskerk haar favoriete slag.

Bij de tweede groep stond ook de start vanaf het startblok op het programma. Er werd daarnaast tijd geïnvesteerd in het visualiseren van je eigen race. Deze methodiek waarbij je in gedachte de perfecte race zwemt, vergroot de kans om uiteindelijk ook die perfecte race te zwemmen. Daarnaast trainden ze op de ‘catch fase’ waarbij je leert weerstand aan te voelen. Dit doe je door de stuwvlakken (hand en onderarm) in de juiste positie te zetten. Voor veel van deze zwemmers, stond de volgende dag het Nederlands Kampioenschap Estafette op het programma. Voor het groepsgevoel sloten beide groepen het trainingsuur af met een estafette, waarbij Heemskerk zelf ook nog in actie kwam.

Voorafgaande aan de clinics werd er tijd ingelast om met Heemskerk op de foto te gaan (zowel individueel als met de wedstrijdzwemmers gezamenlijk). Na afloop werden zwemattributen en fotokaarten gesigneerd. Her en der maakten sommige nog een selfie en stelden anderen nog een vraag aan haar. De dag eindigde met een gezellig samenzijn tussen trainers, zwemmers, nauw betrokken vrijwilligers en ouders. Het was de afsluiting van een geweldige-, sfeervolle-, leerzame- en inspirerende dag.

Gelukkig hebben we de foto’s gemaakt door Roos van Deijzen nog, die een goede weergave geven van deze bijzondere dag. Want je staat niet elke dag naast een gouden medaille winnares van de Olympische Spelen.

De eerste foto’s zijn al te zien op de Facebook en Instagrampagina van de afdeling wedstrijdzwemmen. Uiteraard komen alle foto’s uiteindelijk op deze site terecht.