Zondag 24 april 2022

EREDIVISIE BEHOUD; KLASSE PRESTATIE ZWEMMERS AQUA-NOVIO’94

Met de vijfde ronde van de zwemcompetitie op het programma stond meteen de Finaleronde van diezelfde competitie op het programma. Vanwege corona werden dit seizoen slechts vier van de vijf rondes gezwommen. Desalniettemin wist Aqua-Novio’94 zich wederom naar klasse behoud te zwemmen in deze hoogste zwemdivisie genaamd de Eredivisie.

De slotdag werd gezwommen in het Erica Terpstra Sportfondsenbad te Nijmegen. Aqua-Novio’94 was zelf de organiserende verenging van deze wedstrijd. In eigen huis ontvingen we de volgende zwemverenigingen. Te weten: VZC uit Veenendaal, De Dinkel uit Denekamp, Dedemsvaart AC uit het gelijknamige dorp en WS Twente uit Hengelo. Al deze verenigingen kwamen ten tijden dat deze wedstrijd gezwommen werd ook allemaal uit in de Eredivisie.

Het zwembad was dan met ruim honderdvijfenzeventig zwemmers dan ook goed gevuld. De gasten waren veelal met een bus naar Nijmegen afgereisd waardoor er minder publiek dan gewoonlijk bij een zwemwedstrijd aanwezig was. Dit was maar goed ook, want door de vele zwemmers was er voor publiek ook maar wat weinig plaats op de tribunes. Wat niet wegneemt dat de sfeer, ondanks de tropische temperaturen, buitengewoon goed was.

Klasse behoud en dus komend seizoen weer in de Eredivisie uitkomen, leek voorafgaande aan deze wedstrijd zeker haalbaar. Het daadwerkelijk ook behalen is zeker niet vanzelfsprekend. De coaches traden dan ook met de sterkst mogelijke opstelling aan. Alle zwemmers die uit mochten komen voor Aqua-Novio’94 kwamen dan ook super gemotiveerd naar Nijmegen toe om een teamprestatie te leveren. Voor Aqua-Novio verliep deze wedstrijd dan ook volledig naar wens. Het leverde zowel een negende plek op in het ronde- als in het eindklassement!

NB: Tijdens een competitiewedstrijd worden de snelst gezwommen tijden of vervangende tijden door de zwemverenigingen ingezet om zodoende aan het einde van een competitieronde een puntentotaal te vergaren. Deze punten worden over de vijf (dit seizoen dus vier) competitieronden bij elkaar opgeteld en vormt de ranglijst van de Eredivisie.

Naast de vele Persoonlijke Records die gezwommen werden zat de sfeer er in het zwembad zéér goed in. Met name tijdens de zwemestafettes ging het dak er af. De aanmoedigingen richting de zwemmers in het water, vanaf de kant en de tribunes, waren oorverdovend. Het teamgevoel, na de vervelende corona-periode was sterker dan ooit tevoren. Wat het tevens jammer maakt dat het competitie seizoen er voor de vereniging opzit. Daarentegen zijn we blij dat er uberhaupt nog competitiewedstrijden gezwommen zijn!
Want hoe anders zag alles er een paar maanden geleden nog uit!

Na het behalen van het klasse behoud stond een zeer sfeervolle en gezellig afterparty, met daarbij alle zwemmers, coaches en vrijwilligers, op het programma. Onder genot van een hapje en drankje werd er geproost op deze topprestatie.

Het ronde- en eindklassement:
Koninklijke Nederlandse Zwembond (knzb.nl)