Vrijdag 10 april 2020

“De Glasplaat” heeft zijn plek gevonden…

© Joey Papaioannou

‘De Glasplaat’.  De leden die al wat langer meegaan zullen wel weten waar ik het over heb. Het gaat hierbij niet ‘zomaar’ over een klein stukje ruit. Het gevaarte van 1,5 bij 1 meter is niet alleen groot, maar ook zwaar en breekbaar. Het heeft ruim 16 jaar mogen duren. Eindelijk heeft ‘De Glasplaat’ een vaste plek gevonden.

Het begon allemaal in het jaar 2009. Aqua-Novio’94 zou dat jaar 15 jaar bestaan. In dat jaar vierden we ook een jubileum. De toenmalige jubileumcommissie had grootse plannen. Er werden verschillende activiteiten georganiseerd met als pronkstuk een groot feest. Zo’n feest is natuurlijk erg leuk, maar duurt maar even. De commissie kwam met het idee om een grote glasplaat te bestellen. In het midden zou het logo van Aqua-Novio’94 worden gegraveerd. De leden konden dan bij binnenkomst hun naam met een stift op de ruit zetten. Zo zouden ze voor eeuwig verbonden worden.

Zogezegd zo gedaan. De glasplaat werd gekocht en gegraveerd en het feest liep langzaam vol. Het was druk en gezellig. Een avond die je niet snel zal vergeten. Daar kwam de jubileumcommissie later ook achter. Na afloop van het feest werd de glasplaat opgeruimd. Bijna alle bezoekers hadden hun naam of handtekening op de glasplaat gezet. Hij zat dus goed vol. Terwijl de glasplaat naar buiten werd gebracht om vervoerd te worden, begon het te regenen. Met grote gevolgen. Tot grote schik bleek het grootste deel van de namen en handtekeningen op de glasplaat te zijn verdwenen!

Iets minder dan 10 jaar gaat voorbij. Het is 2018 en ondertussen is er een nieuwe jubileumcommisie. Het grootste deel van deze commissie heeft het feest in 2009 niet (bewust) meegemaakt. Van de verhalen van een glasplaat hadden wij dus nog nooit gehoord. Later kwamen we erachter dat de glasplaat zich ergens in een opslag bevond. De commissie besloot om de glasplaat tijdens het eindfeest in mei 2019 bij de ingang neer te zetten. Zo konden, wederom, de leden hun naam erop zetten.

Het is 11 mei 2019. Met grote precisie en voorzichtigheid wordt het raam neergezet. Met grote precisie en voorzichtigheid is er ook gezocht naar een watervast stift. Helaas, zonder succes. Het mocht de pret niet bederven. Het feest was een groot succes. Oók voor de glasplaat. Net zoals 10 jaar geleden volgetekend met namen en handtekeningen.

Nu, precies 10 maanden na het eindfeest in 2019, heeft de glasplaat zijn vaste stekkie gevonden. Met dank aan Georg van Zwembad Dukenburg is de glasplaat goed zichtbaar en veilig in de kantine opgehangen. Met dank aan Autoschade Herstel TAB Tiel zijn ook de namen op de glasplaat veilig. Dankzij een dun onzichtbaar laagje blanke lak kunnen ze zelfs regenbuien doorstaan!

De glasplaat in Zwembad Dukenburg