Dinsdag 02 juli 2019

Chiel Bax (11) scoort 164 keer en is de absolute topscorer van Nederland

Artikel uit de ManMeer

Op Waterpolo.nl zetten we de topscorers in de Eredivisie en de Eredivisie B-Jeugd al in het zonnetje. Pet je af hoor voor Simone van de Kraats (33 doelpunten), Andreas Mirales (61), Sterre Bijkerk (89) en Lars ten Broek (61), maar vergeleken met Chiel Bax vallen zij in het niets. De 11-jarige speler van Aqua Novio ’94 scoorde maar liefst 164 keer.

Vorig seizoen vond de speler van het EG1 team van de Nijmeegse vereniging ook al het vaakst het net. toen scoorde hij 154 keer. “Ik heb mezelf dus overtroffen, dat wist ik niet eens”, zegt Chiel enthousiast. Waar zijn kracht ligt? “Ik zwem hard naar voren, dan krijg ik de bal van een teamgenoot, ga ik goed liggen en scoor ik.” Tsja, zo klinkt het best simpel. Het zorgde voor een ongekende gemiddelde productie van 11,7 treffers per wedstrijd. Chiel beseft heel goed dat waterpolo een teamsport is. “We doen het met elkaar hoor, we hebben een sterk team en iedereen heeft z’n eigen rol. Ik lig meestal aan de linkerkant van het speelveld, want ik ben rechtshandig.”

Met zo’n topschutter in de gelederen is het geen verrassing dat de EG1 van Aqua Novio ’94 kampioen is geworden in Regio Oost. Op het NK in Hilversum behaalde het team van Lars de Laat en Thomas Kraniotis bovendien de zilveren plak. Het zijn al mooie resultaten voor de jonge waterpoloër. Maar stiekem droomt hij al van het Nederlands team. “En anders wil ik heren 1 halen.” Chiel gaat er volgend seizoen weer alles aan doen om die droom ooit te verwezenlijken. “Ik blijf nog spelen voor Aqua Novio, maar omdat we verhuizen naar Den Bosch, ga ik ook bij De Treffers en WOC Zuid trainen.” Een echt voorbeeld heeft hij niet. Wel heeft hij een keer een clinic gehad van enkele Oranje-dames. “Die waren echt goed.” Vooral  van Maud Megens was Chiel onder de indruk. “Ja, ik wil wel e mannelijke versie worden van Maud Megens”, besluit hij.