Zondag 14 november 2021

BIJZONDERE EDITIE NEDERLANDS ESTAFETTE KAMPIOENSCHAPPEN 2021

Met de persconferentie gepland de vrijdag voorafgaande aan de Nederlands Estafette Kampioenschappen, zal menig zwemmer, coach en supporter lang getwijfeld hebben of deze editie überhaupt zou plaatsvinden. Gezwommen werd er uiteindelijk wél, wat fijn was voor de zwemmers en coaches. Echter bleven de tribunes teleurstellend genoeg leeg.

Net zoals bij andere Rotterdamse uitgaansgelegenheden als Ahoy (waar dit weekend het festival Hier zou plaatsenvinden) en de Rotterdamse Kuip (waar het Nederlands Elftal dinsdag de allesbeslissende kraker tegen Noorwegen gaat spelen) blijven/bleven net als het Zwemcentrum Rotterdam leeg. Publiek werd niet toegelaten vanwege de corona maatregelen geldende sinds de avond er voor.

Menig zwemvereniging deden er tijdens eerdere lockdowns alles aan om ouders, verzorgers, opa’s, oma’s, broertjes, zusjes en andere supporters mee te laten genieten van de prestaties van de zwemmers in het water. Dit deden ze (net als ons) door het inzetten van bijvoorbeeld een livestream met of zonder commentaar. Helaas bood de KNZB deze tijdens dit NEK niet. Wat mij betreft een gemiste kans! Hierdoor waren de eerder genoemde supporters, maar ook de breng-ouders (die dus functioneel actief waren) veroorzaakt tot het refreshen van de livetiming pagina aangeboden vanuit de KNZB, die gelukkig wel – al was het met enige vertraging –  operationeel was.

Met Aqua-Novio’94 wisten we met onze juniorenploeg bestaande uit jongens en meisjes voor alle te zwemmen estafettes te plaatsen. Dat betekende dat we op alle zestien nummers actief waren met een equipe van vier zwemmers tijdens het ochtendprogramma. Een knappe prestatie op zich al. Voor de coaches daarentegen een enorm gepuzzel om de opstellingen te maken. Te meer de ene geselecteerde dolblij zal zijn en de andere niet-geselecteerde even zal moeten slikken. It’s all-in the game, zullen we maar zeggen. Maar leuk is anders. Uiteindelijk slaagden de coaches erin om met een goed stel gemotiveerde jongens en meisjes naar Rotterdam af te reizen.

De hele week werd er al keihard naar toe getraind om als team het beste in elkaar naar boven te halen. Het ging gepaard met extra uren watertraining en daarbij spatte het enthousiasme er bij de zwemmers telkens vanaf.
Helaas leken de podiumplaatsen net iets te hoog gegrepen voor onze teams. Maar wat niet is kan in de toekomst zeker nog komen. Durf te dromen en blijf jezelf doelen voor ogen houden.

De coaches hielden ‘mixed feelings’ over aan dit unieke NEK, vanwege de lege tribunes. Daar waar de junioren 1 en 2 het erg goed deden bij zowel de jongens als de meiden, presteerden de junioren 3 en 4 wisselvallig en op sommige punten teleurstellend. Uitzondering hierop waren een aantal individuele betere prestaties.  

Ook tijdens de middagsessie waren zwemmers vanuit de Jeugd en de Senioren van Aqua-Novio ’94 actief. Ook hier mochten we op alle programmanummers onze zwemkunsten tonen. De bevindingen vanuit de zwemmers en/of coaches van de middagwedstrijd heb ik helaas (nog) niet mogen ontvangen. Indien deze tot mijn beschikking komen zal ik deze in dit verslag opnemen.

Volgend weekend volgt al weer de volgende wedstrijd gepland. Dan in eigen huis, in het Erica Terpstra Sportfondsenbad, staat competitieronde 2 op het programma. Deze wedstrijd zal live te volgen zijn op YouTube. Houd hier onze socials (Facebook en Instagram) voor in de gaten.    

Voor de uitslagen klik hier.


Foto’s via K.S.