Zondag 20 maart 2022

BAAS BUITEN EIGEN HUIS

Te gast zijn in het zwembad Valkenhuizen te Arnhem en tóch de organisatie in eigen handen hebben. Ja, dat kunnen wij en ja, zo zijn wij als Aqua-Novio’94. Zo geschiedde het dat we tijdens deel 3 van de Swimkick / Minioren wedstrijd, baas buiten eigen huis waren.

Dat we (de) baas waren in het zwembad blijkt ook wel uit de resultaten die door de jongste zwemmers neergezet werden. Voor sommige zwemmers was het zelfs de eerste keer dat ze überhaupt een wedstrijd zwommen, anderen hadden al wat meer ervaring. Voor alle zwemmers een dikke duim want was is er goed gezwommen! Er waren maar liefst zeven debutanten, waarvan zes bij de Swimkick en één bij de minioren, die aan de start stonden. Zo’n eerste wedstrijd is toch net even wat spannender dan een training, maar wat brachten ze het er goed van af. In totaal werden er maar liefst XXX (volgt na het bekend worden van de uitslagen) Persoonlijke Records gezwommen. 

De coaches kijken dan ook met een brede glimlach terug op de wedstrijd. Zij vonden het weer een feest om ouders op de tribunes te zien zitten en her en der wat support vanaf de tribunes te horen. De sfeer onder de zwemmers was ook super.
“Eindelijk mochten we weer eens een wedstrijd met elkaar zwemmen. Wat is er door iedereen knap gezwommen! Voor de één stond er een extra moeilijke slag (zoals de vlinderslag) op het programma en voor de ander juist weer een meer uitdagende afstand (zoals de 200m). Voor de debutanten die aan de start stonden een extra duim!”, aldus één van de trainers.

De swimkick / minioren circuit wedstrijden zijn er om te leren. Er komen tijdens deze wedstrijden zoveel verschillende leermomenten voorbij, dat elk kind er uiteindelijk alleen maar baat bij heeft om hier aan mee te doen. Denk hierbij aan de start, het keerpunt, het zwemmen van de juiste slag en ga zo maar door. In de trainingen wordt hier al flink op geoefend maar een wedstrijd is toch net eventjes anders. Gelukkig komen er nog véél meer van deze wedstrijden. Zo zal het elke keer weer net even beter gaan.

De allerjongste zwemmers doen mee aan de Swimkick. Bij deze wedstrijd mogen er fouten gemaakt worden en blijft de tijd (mocht er een foutje gemaakt zijn) staan. Wel volgt dan een kleine notitie ter lering, bij de geklokte tijd. Ook het Minioren circuit zwemmen wordt ter lering ingezet, echter bij deze wedstrijden blijft een fout een fout en zal diskwalificatie het gevolg daarvan zijn. Ook daar leren de kinderen van. Soms een harde  en confronterende les, maar daardoor knopen ze het des te beter tussen de oren.

Naast de topprestaties van de zwemmers ook weer de complimenten richting de ouders van onze zwemmers. In een onbekend bad, de organisatie in handen neem en voor een vlekkeloos verlopen wedstrijd zorgen. Chapaeu! Idem dito applaus voor de juryleden die namens onze verenging actief waren. Last, maar zeker niet ‘but least’ de dames – van de wedstrijdvoorbereidingen – Natascha, Melanie en Astrid, die ervoor zorgen dat er überhaupt gezwommen kan worden.

Uitslagen – Minioren circuit deel 3