Zondag 31 maart 2019

Aqua-Novio’94 25 jaar: een brief van de voorzitter

Tekst en foto's: Wim Witjes/Jubileumcommissie

Gefeliciteerd zwemmers, trainers, begeleiders, supporters en natuurlijk (groot)ouders van onze zwemmers.

Gefeliciteerd met het 25-jarige bestaan van Zwemvereniging Aqua-Novio’94. Eén april 1994 was de datum dat NZC’21, Pluvius en Zeus besloten om samen door te gaan als één Nijmeegse zwemvereniging. Nu, 25 jaar later is het één april 2019.

Groei in alle vormen

De afgelopen 25 jaar hebben ons veel gebracht. We zijn uitgegroeid tot de grootste zwemvereniging van Gelderland en toonaangevend aanwezig in de Nederlandse zwemwereld. Binnen onze vereniging zijn er mogelijkheden om bijna alle takken van de zwemsport te beoefenen: zwemles, waterpolo, wedstrijdzwemmen, synchroonzwemmen, waterbasketbal, aangepast zwemmen en masterzwemmen. Tevens is er plaats voor talentherkenning, opleiding en training tot een niveau dat (inter)nationaal toonaangevend is. Maar alles begint bij de basis. Door de jaren heen hebben ontelbaar veel kinderen bij ons hun zwemdiploma’s gehaald.

Een actieve en betrokken vereniging

De afgelopen jaren zijn we uitgegroeid tot een zeer succesvolle maatschappelijk betrokken vereniging. Denk bij voorbeeld. Aan de Gelderse Zwemkampioenschappen die wij al meer dan 18 jaar organiseren. Denk aan het Waterpolo toernooi in september dat nu naar Karel Ockers genoemd is, dat al sinds mensenheugenis bij vele waterpoloërs bekend is. Onze wedstrijdafdelingen nemen deel aan nationale competities en (inter)nationale wedstrijden en behalen daar regelmatig ereplaatsen. Zo zijn we vaste bezoekers en prijzenwinnaars van bijvoorbeeld het Nijmeegse sportprijzenfestival. We organiseren sponsoractiviteiten voor goede doelen zoals Swim to Fight Cancer. We hebben, samen met de gemeente Nijmegen, Stichting Zwembad Dukenburg opgericht; een stichting bestaande uit gebruikers van het bad die het desbetreffende zwembad op een efficiënte en duurzame wijze willen exploiteren.

Dat gezamenlijke stimuleert en moedigt aan. Door samen te trainen bereik je meer dan alleen.

Passie voor de zwemsport

Maar, het belangrijkste is wel dat we zwemmers de gelegenheid geven om plezier te beleven aan de sport waar hun passie naar uitgaat. De zwemsport. Of je de zwemsport nu individueel of in teamverband beoefent, je bent samen bezig met je passie. Dat gezamenlijke stimuleert en moedigt aan. Door samen te trainen bereik je meer dan alleen.

Dat je daardoor ambitie krijgt om nog meer te bereiken is mooi. Wij proberen die ambitie te vertalen naar korte of lange termijn haalbare doelen. Dat lukt meestal wel, maar niet altijd. We beseffen ons dan weer dat we met ambitieuze sporters te maken en ook bij hen is niets menselijks hen vreemd.

Maar altijd weer blijken wij een enorme veerkracht en wilskracht te hebben om tegenslagen om te zetten in mogelijkheden die ons weer op het juiste spoor brengen.

Leren van onze fouten

De ambities van de afdeling kunnen dan binnen de afdeling zo belangrijk worden dat dit ten koste kan gaan van de vereniging. Ik noem de jammerlijke afsplitsingen van een groot deel van onze wedstrijdsporters naar nieuwe verenigingen, of een dreigend bankroet van de vereniging. Meestal was er in die situaties geen of een incompleet dagelijks bestuur. Maar altijd weer blijken wij een enorme veerkracht en wilskracht te hebben om tegenslagen om te zetten in mogelijkheden die ons weer op het juiste spoor brengen. Dan doen we niet alleen, dan doen we met elkaar, dat doen we samen.

Samen

We leven in een tijd van individualisering. Dat merken we aan de landelijke trend van een teruglopend aantal vrijwilligers die beschikbaar zijn voor onze afdelingen en het bestuur. Ook bij het leszwemmen is goed merkbaar dat ouders en vrijwilligers minder tijd over hebben om bijvoorbeeld een hand toe te steken bij het opleiden van hun kinderen.

Daarom wil ik mijn waardering uitspreken voor al onze vrijwilligers, onze supporters, onze sponsoren en (groot)ouders van onze zwemmers en niet in de laatste plaats onze leden, die een groot deel van het vrijwilligerswerk voor hun rekening nemen. Dankzij jullie hebben we al deze resultaten kunnen behalen. Dankzij jullie hebben we de afgelopen tijd onze zwemsport met veel passie en plezier mogen beleven.

Ik reken op jullie voor de toekomst! Met jullie ondersteuning heb ik er veel vertrouwen in dat Aqua-Novio’94 een rijke toekomst heeft en dat het een zwemvereniging blijft waar we met recht trots op mogen zijn!

Mede namens het bestuur,

Wim Witjes

Voorzitter Aqua-Novio’94

 

PS. Vergeet je natuurlijk niet in te schrijven voor de jubileumactiviteiten!