Zondag 01 maart 2020

Vrijwilliger in beeld: Dries Cavelaars, Zwemles

© Joey Papaioannou

Elke vereniging steunt op haar vrijwilligers. Bij Aqua-Novio’94 is dat niet anders. Honderden vrijwilligers staan dagelijks klaar om onze vereniging draaiende te houden. Zo zijn er bij de afdeling Elementair (zwemles, zwemvaardigheid, survival en snorkelen) al gauw 100 vrijwilligers betrokken. Eén van deze vrijwilligers is Dries. Dries geeft op zondagochtend zwemles.

Hoi Dries, waarom ben je zwemles gaan geven?

“Nou, van kinds af aan zwem ik bij de afdeling wedstrijdzwemmen van Aqua-Novio’94. Een paar jaar geleden zocht de afdeling Elementair nieuwe vrijwilligers. Samen met een paar vrienden zijn we zwemles gaan geven!”

Hoe was die eerste zwemles als instructeur dan?

“Dat was eerst best wel spannend.” Geeft Dries aan. “We werden helaas in aparte badjes ingedeeld. Gelukkig geef je niet in je eentje zwemles en stond er een ervaren instructeur naast ons. Het is ons toen zo goed bevallen; we hadden (en hebben) het echt naar onze zin!”

Was het dan niet moeilijk om te beginnen met het geven van zwemles?

“Vanwege mijn achtergrond bij wedstrijdzwemmen kon ik al gauw tips geven om de techniek te verbeteren. Het aanleren van nieuwe slagen was in het begin best wel lastig. Gelukkig kreeg ik hulp van andere instructeurs, zo kreeg ik het ook onder de knie. Ook andere vaardigheden, zoals de didactiek en het vasthouden van de aandacht van de kinderen verbeterde op een gegeven moment. Deze competenties kan ik ook in het dagelijks leven toepassen!”

Je geeft aan dat je veel hebt geleerd, maar: zondagochtend vroeg uit je bed. Je kan toch beter gaan werken?

“Dat vraag ik me zelf inderdaad ook wel eens af” zegt Dries lachend. “Ik studeer in Enschede. In het weekend ben ik meestal thuis. Ik houd er rekening mee dat ik het zaterdag niet al te laat maak, en dat ik zondagochtend niks anders te doen heb. Jammer genoeg moet ik me soms toch afmelden. Gelukkig is dat meestal geen probleem, en wordt er dan wat geschoven met de bezetting. Ik vind zwemles geven heel leuk, dus heb ik er wel wat voor over!”

Welk badje geeft je nu les?

“Ik ben begonnen in badje 4. Daarna heb ik een tijdje in badjes 1 en 2 lesgegeven. Op dit moment heb ik geen vast badje, maar geef ik in verschillende badjes les waar dat nodig is. Als er een andere instructeur uitvalt, kan ik bijspringen. Ik ben een soort ‘vliegende keep!’” zegt hij lachend.

Iedere week heb ik dus een nieuw groepje zwemmers en leer ik beter les te geven in de andere badjes. Komende periode ga ik waarschijnlijk weer in badje 2 lesgeven.”

Wat maakt dit badje zo leuk?

“Badje 2 bevalt me heel erg goed, omdat hier de basis van het zwemmen gelegd wordt.” Legt hij uit “In badje 1 wordt ervoor gezorgd dat de kinderen watervrij zijn, zodat in het volgende badje de techniek aangeleerd kan worden. Ik vind het leuk om er goed voor te zorgen dat de kinderen zo goed mogelijk beginnen. Daar hebben de volgende badjes ook weer profijt van!”

Wat vind je het leukst aan het geven van zwemles?

“Ik krijg altijd heel veel energie van zwemles geven. Ik vind het leuk om anderen nieuwe dingen aan te leren. En om te zien dat de kinderen plezier hebben in het zwemmen. Ik ga altijd voldaan weer naar huis. En natuurlijk blijft het mooi om het eindresultaat te zien tijdens het diplomazwemmen; dat is altijd een feestje!”

Kun je andere mensen aanraden om zwemles te geven?

´Ja natuurlijk! Je leert er echt dingen die je in het ‘normale’ leven niet leert. Daarnaast hebben we ook een superleuk team. Na de zwemles praten we boven in de kantine altijd na, dat is altijd erg gezellig!”

Waag jij ook de stap in het ‘diepe’? Kom gerust een keertje kijken, of loop een keer mee!

> Hier kun je contact met ons openemen!