Zondag 24 november 2019

30 SuperSpetters zwemmen af!

© Joey Papaioannou

Een warm zwembad vol mooie versiering. Papa, mama en de rest van de familie langs de kant. Jas, broek, shirt en schoenen aan. Oh ja, en natuurlijk niet de badmuts en zwembril vergeten! Vandaag is de dag: vandaag ga ik mijn zwemdiploma halen!

Voor ongeveer 30 kinderen was vandaag de dag waar zij in de spotlights mochten staan. Rond 1 uur stonden alle SuperSpetters in Zwembad Dukenburg klaar om te laten zien wat ze de afgelopen twee jaar hebben geleerd. Hand in hand lopen ze samen met hun instructeurs, op de maat van Eye of the Tiger, naar de andere kant van het zwembad. Onderweg komen ze de hele familie tegen, met de camera’s in aanslag…

Iedereen verzamelt zich en maakt een mooie rij. “We gaan beginnen met twee baantjes zwemmen” roept Georg. Hij heeft natuurlijk geen microfoon nodig. “Op de heenweg kom je een mat en een boot tegen, op de terugweg ligt er een pion in het water…” De kinderen kijken vol spanning toe. “Je gaat onder de mat door, over de boot heen, en maakt bij de pion een hoekduik” legt Georg uit. De zwemmertjes weten natuurlijk wat ze moeten doen, al moeten ze soms wel even geholpen worden. De muziek gaat weer aan en de kinderen beginnen met zwemmen.

Een leuke dag

Niet alleen het water is blauw. Ook langs de kant kleurt het, zoals gewoonlijk, weer blauw. “Er is weer een hoop blauw aanwezig vandaag!” zegt Irma lachend. Lang niet iedereen geeft deze kinderen les. Toch is het altijd druk bij het diplomazwemmen. “Het is gewoon leuk om te helpen en die kinderen zo blij te zien. Het is toch een speciale dag!” Ondertussen helpt ze een van de kinderen bij het uittrekken van de normale kleren. “Zo, nu mag je brilletje weer op en gaan we zwemmen in badkleding” zegt ze. Op de achtergrond is de laatste groep net klaar met de helphouding. “En nu gaan de vingertjes omhoog en gaan we watertrappelen!”

Nu de kinderen zijn ‘opgewarmd’ is het tijd voor het volgende onderdeel. De SuperSpetters zwemmen naar de overkant. Elke keer in een andere slag die ze hebben geleerd. Ze beginnen met de borstcrawl. Daarna de rugcrawl, de rugslag en de schoolslag. “Dit is supermakkelijk!” roept een van de kinderen uit vol enthousiasme. De muziek staat aan en de kinderen lachen: de sfeer is fijn!

Het laatste onderdeel is een hele belangrijke. De kinderen zwemmen zo snel mogelijk naar de overkant in een slag naar keuze. Een hele opgave, want de slag én de tijd komen op het diploma te staat. De instructeurs controleren de volgorde, Leon en Joey kijken naar de tijd en slag en Georg heeft de eer als starter. De kinderen springen één voor één met een mooie duik in het water en beginnen dan zo snel mogelijk te zwemmen. “Ik ging megasnel én ik heb gewonnen!” roept een jongetje.

Leon en Denice zorgen dat de kinderen weer veilig het water uitkomen

Spanning

Dan is het afgelopen. De beoordelaars gaan in een aparte ruimte overleggen. De kinderen kunnen ondertussen spelen en ravotten in het water. Ondertussen zit de familie in het bad met grote spanning: krijgt mijn kind vandaag na de zwemlessen zijn diploma? Georg pakt de microfoon op en bouwt de spanning verder op.

Het antwoord is ja! Iedereen is geslaagd! De kinderen zijn dolgelukkig en wij natuurlijk ook! De zwemmers krijgen niet alleen een diploma, maar ook een medaill, een leuk Aqua-Novio’94 badeendje én een gratis ijsje.

Het was een geslaagde middag. Bijna 30 kinderen hebben vandaag door de zwemles van Aqua-Novio’94 hun zwemdiploma gehaald. We wensen jullie heel veel zwemplezier toe en hopelijk zien we jullie terug bij de leukste zwemvereniging van Nijmegen en omstreken!

(Een deel van) De helden van de dag! SuperSpetters groep 1.
De helden van de tweede groep!