Zaterdag 29 april 2023

2027: het jaar van het Nijmeegse zwempaleis

Het komt steeds dichterbij, ‘ons’ nieuwe bad. Tot nu toe gaat het voortvarend. Mede dankzij de inspanning van het bestuur en de projectgroep voor het nieuwe zwembad. Bovendien verloopt de samenwerking met de gemeente erg goed. Hieronder een kort overzicht van de weg tot nu toe, de status en het verdere verloop van het nieuwe zwembad.

Nijmegen leeft met water

In 2020 kwam de behoefte aan nieuw zwembad op de agenda bij de gemeenteraad en wethouders van Nijmegen. De oude zwembadbaden Sportfondsenbad West en Zwembad Dukenburg zijn binnen enkele jaren afgeschreven en bovendien aan vervanging toe. Inmiddels had het bestuur een projectgroep ingesteld. Deze bestaat uit Bernd Hendriksen (voorzitter), Astrid van Hest (wedstrijdzwemmen) en Eric Gabriel (waterpolo). Er is een visieplan geschreven: Nijmegen leeft met water. (Op te vragen bij het bestuur).

Bij de behandeling in de Gemeenteraad had onze voorzitter spreektijd aangevraagd waar hij onze visie mocht toelichten. Dat ging in de basis uit van een 50 meterbad met 10 banen (25 meter breed), geschikt voor internationale wedstrijden. Zo’n bad voorziet per uur ook in meer trainingswater. Dit werd positief ontvangen en dat was het uitgangspunt voor het verdere onderzoek!

Wensenlijstje

Na de behandeling in de gemeenteraad, stelde de gemeente een projectgroep op. Een van hun vragen aan de gebruikers was aan welke eisen het nieuwe zwembad moest voldoen. Wij hebben een uitgebreid Programma van Eisen (PvE) opgesteld. Daarna zijn er gesprekken geweest met alle gebruikers van zwembad West en Zwembad Dukenburg. Waarin zij hun wensen kenbaar konden maken.

De Gemeente was zeer ontvankelijk voor al deze wensen, maar had ook punten van kritiek. Het nieuwe zwempaleis zou heel wat gaan kosten. Daarnaast vroeg men zich af of alle ruimte wel gebruikt zou worden. Op verzoek van de projectgroep van de gemeente is er toen een exploitatierooster van het beoogde nieuwe zwembad gemaakt. We kwamen uit op twee baden: 25 x 50 meter en een tweede bad van 15 x 25 meter. Daarmee werd bevestigd dat een bad van deze omvang een verantwoorde keuze is. De andere belangrijke conclusie was dat wij als zwemvereniging de grootverbruiker zijn. Dit en de gewaardeerde inbreng van ons tot nu toe maakt ons een serieuze gesprekspartner voor de gemeente.

Locatie

Recent is ook de locatie van het zwembad bepaald. Het zwembad komt op de plek waar de huidige Jan Massinkhal staat. Deze hal wordt gesloopt om plaats te maken voor een nieuw complex dat naast het zwembad ook en sporthal zal omvatten. Van de begrootte €65 miljoen, komt €48 miljoen ten laste van het zwembad. Onderstaande schets geeft een impressie hoe het er mogelijk uit zou kunnen zien.

Samengevat

  • Er komen drie zwembaden in het nieuwe complex. 50×25 meter (10 banen), een 25 meterbad en een instructiebad.
  • Het 50 meter bad krijgt een vanuit de bodem beweegbare brug. Hierdoor ontstaan 2 bassins: een van 25 meter x 25 meter en een van 23 x 25 meter. Dit komt de functionaliteit van het bad te goede. Het bad wordt met lijnen onder te verdelen in:
    • 4 velden van 12,5 x 25 of 3 van 15 x 25 meter.
    • 10 banen 50 meter of 20 banen 25 meter
  • Het 25 meterbad krijgt een hoge temperatuur van 28-30 graden en beweegbare bodem. Het bad is geschikt voor zwem- en waterpolowedstrijden, maar de hoge temperatuur zou dat wel eens in de weg kunnen staan. Technisch gezien zou het wel mogelijk zijn om binnen een paar uur het bad snel af te koelen of verwarmen.
  • Er komt een instructiebad van 100m2 met een watertemperatuur van 30-32 graden. Samen met het 25 meter bad uitstekend geschikt voor zwemlessen.

Hoe nu verder?

Volgend de planning start de bouw eind 2025. Het bad zal gaan proefdraaien in oktober 2027. In december 2027 gaat het nieuwe Nijmeegse zwempaleis open.

Voor het zover is zijn er nog wel een aantal interessante en belangrijke stappen te nemen. Voor het einde van dit jaar moet het Programma van Eisen definitief zijn. In het najaar zijn weer gespreksrondes gepland waar wij onze wensen kenbaar kunnen maken. Het gaat om details zoals de grootte en doel van bergruimtes en de verenigingsruimte.

Volgend jaar zal de discussie over het beheer van de accommodaties plaatsvinden. Interessant voor ons is het beheer van het zwembad en de sportkantine. Wordt het de gemeente of een van de commerciële exploitanten als Sportfondsen, Laco en Optisport. We houden jullie graag op de hoogte. Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons vooral weten. Dat kan door een mail te sturen naar het bestuur.